Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurczaka dokładnie myję wewnątrz i zewnątrz, po czym osuszam papierowym ręcznikiem. Usuwam kuperek i szyjkę.
Następnie nacieram mięso w środku i na wierzchu przyprawami (Winiary Pomysł na...) oraz plastrami czosnku. Czosnek również wkładam do środka woreczka.
Ziemniaki obieram, myję i kroję w łódeczki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i kroję w większe kawałki. Obraną marchewkę i cukinię kroję w grubsze plastry. Warzywa posypuję solą i ziołami prowansalskimi, dokładnie mieszam.
Na dużą blachę z piekarnika lub naczynie żaroodporne wykładam woreczek z kurczakiem. Piekę w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 1,5 godziny. Na 30 min przed końcem pieczenia wyjmujemy kurczaka z woreczka na blachę. Dookoła dodajmy warzywa i pieczemy jeszcze przez pozostały czas. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie wyjątkowo chrupiąca, mięso soczyste, a warzywa idealnie upieczone.
Aga