Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piersi z kaczki natnij w kratkę od strony tłuszczu i dopraw solą. Połóż na zimnej patelni tłuszczem do dołu i smaż na średnim ogniu ok. 6-7 minut. W ten sposób tłuszczyk na piersi wysmaży się, a skórka będzie chrupiąca. Następnie odwróć pierś i smaż kolejne 6-7 minut. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kawałki boczek na złoto. Dodaj śliwki pokrojone w ćwiartki, żurawinę (możesz zastąpić ją czarnymi porzeczkami, aronią, wiśniami albo mrożonymi owocami) oraz cynamon i duś przez 2-3 minuty.
Wlej wino, zredukuj przez parę minut. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj z pozostałym płynem, aż powstanie gładki sos.
Kaczkę pokrój na paski. Polej sosem z patelni i serwuj ze śliwkami. Danie możesz podać z makaronem papardelle.