Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kuchnię włoską można opisać dwoma słowami – jest pyszna i prosta! Włosi z kilku podstawowych składników są w stanie wyczarować wspaniałe potrawy. Dokładnie takie jest dobrze znane spaghetti carbonara. Tutaj w wersji oryginalnej – bez dodatku śmietany.
Jak zrobić spaghetti carbonara ? Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Do miski wbij 2 jajka i rozmieszaj. Dodaj starty ser, sól i pieprz. Pokrój boczek i przysmaż go na patelni. Gdy będzie gotowy, zestaw go z ognia, a papierowym ręcznikiem zbierz ostrożnie nadmiar tłuszczu.
Odcedź ugotowany makaron i przełóż go na patelnię z boczkiem. Wymieszaj, odczekaj około 2 minut, po czym dodaj jajeczny sos. Wymieszaj ponownie i wyłóż na talerze. Posyp serem i oprósz pieprzem.
Aby prawidłowo przyrządzić spaghetti carbonara , niezwykle istotne jest, by przed wylaniem sosu na makaron odczekać, aż makaron przestygnie. Jeśli tego nie zrobimy, gorący makaron zetnie jajka, co nie jest pożądanym efektem. Na szczęście cienkie nitki makaronu spaghetti szybko tracą temperaturę i nie trzeba czekać długo.
Idealnym serem do tego dania będzie Pecorino Romano, ale można go zastąpić parmezanem lub innym twardym włoskim serem.
Spaghetti carbonara to potrawa, która wzbudza wiele kontrowersji, ponieważ występuje w wielu odmianach, w niektórych np. dodaje się śmietanę albo wykorzystuje tylko żółtka.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Nastaw osoloną wodę na makaron (około 1 litr na 100 g). Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj spaghetti i gotuj na małym ogniu aż będzie al dente.
W między czasie przygotuj sos. Do miski wbij jajka i rozmieszaj na jednolitą masę. Dodaj 2-3 łyżki stołowe startego sera. Dodaj sól oraz świeżo mielony pieprz i wymieszaj. Nie dodawaj śmietany! Sos i tak będzie pyszny i kremowy.
Boczek pokrój na spore kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj mięso. Smaż aż będzie rumiane, tak jak lubisz. Następnie odstaw patelnię z ognia i zbież nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.
W tym momencie makaron powinien już być gotowy. Odlej wodę i przełóż makaron na patelnię, na której znajduje się boczek.
Wymieszaj dokładnie makaron z boczkiem. I odczekaj ok 2 minuty żeby spaghetti nieco przestygło. Jest to bardzo ważne, ponieważ zbyt gorący makaron sprawi, że nasz jajeczny sos zmieni się w jajecznicę.
Dodaj kremowy jajeczny sos do makaronu z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Staraj się, by każda nitka spaghetti była dokładnie pokryta kremowym sosem.
Wyłóż spaghetti na talerze i obficie posyp tartym serem Pecorino Romano, parmezanem lub innym twardym włoskim serem. Dodaj pieprzu do smaku.
SzefItaliano