Pomysł na mięsny, ale stosunkowo lekki obiad - pulpety z indyka z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cebulką i ulubionymi przyprawami. A wszystko to pod pierzynką sosu koperkowego przygotowanego na bazie masła. Pulpety z indyka znikną ze stołu tak szybko, jak się na nim pojawią, zwłaszcza jeśli podasz je z ulubioną surówką!
Przygotowanie składników na pulpety z indyka w sosie koperkowym
Klopsy z indyka w sosie koperkowym to lekki i pożywny posiłek mięsny, który jest błyskawiczny w przygotowywaniu. Z pewnością każdy z nas kojarzy dobrze ich smak, ponieważ jest to potrawa niezwykle popularna w Polsce i regionie. Do wykonania posiłku wykorzystuje się składniki, które są typowe dla kuchni polskiej. Mowa o świeżym maśle, kwaśnej śmietanie czy mące pszennej, która posłuży do zagęszczania sosu. Na początku jednak trzeba przygotować mięso. Można rozdrobnić je samodzielnie, albo wykorzystać już zmielone. Najczęściej stosuje się mięso mieszane z udźca oraz piersi indyka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać tylko jeden jego rodzaj. Do mięsa dodajemy jajko, mąkę oraz bardzo dokładnie startą cebulę białą. Uzupełniamy mieszaninę ulubionymi przyprawami oraz zaczynamy wyrabiać masę w celu połączenia się wszystkich składników.
Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym – krok po kroku
Kiedy masa jest już gotowa, powinniśmy zostawić ją jeszcze na kilka minut w pojemniku. Dajmy czas poszczególnym składnikom, aby mogły się ze sobą przegryźć. Mieszanina nabierze także odpowiedniej temperatury pokojowej, dzięki czemu klopsy z indyka w sosie będą zawsze perfekcyjnie przyrządzone. W międzyczasie nastawiamy kilkulitrowy garnek z wodą. Pamiętajmy, aby nie nalewać zbyt dużo wody. Optymalnie, jeśli wykorzystamy ok. trzy litry na pół kilo mięsa. Kiedy woda będzie już wrzeć, wówczas wrzucamy uformowane pulpeciki i czekamy przez dwadzieścia minut. Na osobnym palniku lub stanowisku rozgrzewamy patelnię oraz kładziemy na niej masło. Można użyć klarowanego. Do tłuszczu dodajemy mąki i podsmażamy, tworząc klasyczną, polską zasmażkę. Część wywaru przelewamy na patelnie łącząc go z mąką i masłem. Wystarczy szklanka, maksymalnie półtora. Teraz czas, aby nadać smaku tej potrawie. Dodajemy posiekany koperek oraz przelewamy śmietanę. Wszystko mieszamy niezwykle dokładnie, aby na powierzchni sosu nie wytworzyły się grudki.
Pyszne klopsy z indyka w sosie koperkowym w klasycznym wydaniu
Pulpety z indyka w sosie koperkowym są aromatycznym i zdrowym posiłkiem. Jeśli stworzymy je z chudego mięsa, to wówczas mogą być świetnym pomysłem na obiad dla osób odchudzających się. Tajemnica smaku sosu kryje się w intensywnym aromacie koperku. Warto wykorzystać świeżo zerwany lub wcześniej zamrożony. Sos stworzony z suszonego kopru nie będzie tak smaczny. Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym realizuje się błyskawicznie – wystarczy około 30 minut, aby w szybkim tempie uformować pulpety, zagotować je i wyłożyć na talerz. Danie można urozmaicić dodatkami, w tym obowiązkową surówką warzywną oraz ziemniakami.
Halina