Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przesiej mąkę na stolnicę. W mące zrób wgłębienie i wbij tam jajka. Dodaj masło, sól, cukier puder i mleko. Zagnieć ciasto.
Zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Jabłka wymieszaj z Budyniem w postaci proszku.
Ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i rozwałkuj. Tortownicę wysmaruj i posyp bułką tartą.
Do przygotowanej tortownicy włóż jedną część ciasta. Na cieście rozłóż masę jabłkową i przykryj drugą częścią ciasta.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.
Posmaruj jajkiem i wstaw ponownie na 30–40 minut.
Ciasto pokrój na trójkąty i podawaj z kulkami lodów waniliowych.
Elżbietka