Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesteś fanem/fanką kuchni świata i szukasz przepisów, które urozmaicą Twoje menu? Mamy coś w sam raz dla miłośników azjatyckiej kuchni, a dokładniej – mamy pomysł na aromatyczną, pikantną wołowinę po syczuańsku. Chcesz wiedzieć, jak ją przygotować? Zobacz nasz przepis na to danie.
Wołowina smażona po syczuańsku niebanalny obiad dla fanów kuchni świata
Domowa wołowina po syczuańsku to pomysł na szybki obiad w stylu stir-fry, czyli „mieszaj i smaż” (bo właśnie tak tłumaczy się technikę, którą przygotowuje się wiele azjatyckich dań). W ten sposób błyskawicznie możesz przygotować ulubione mięso i warzywa w aromatycznym sosie. Sekretem gotowania techniką stir-fry jest wysoka temperatura oleju w woku lub na patelni oraz ciągłe mieszanie wszystkich składników, aż do połączenia się smaków.
W tym przepisie możesz też wykorzystać inne mięso wołowe, ale polędwica będzie najdelikatniejsza i nie będzie wymagała zbyt długiego czasu smażenia. Warzywa też możesz dopasować do tego, co lubisz albo wykorzystać to, co akurat masz pod ręką. Gotową wołowinę po syczuańsku podawaj z ryżem oraz z sałatką z chrupiących, świeżych warzyw.
Masz chęć na coś smacznego? Jeśli tak, musisz spróbować tego pikantnego, chińskiego dania według naszego przepisu. Smacznego!
Wołowinę umyj, osusz i pokrój w paski w poprzek włókien. Przez 15 minut marynuj mięso w przyprawie MAGGI, 1/5 wina ryżowego i 1/3 oleju sezamowego.
Papryki umyj i pokrój w paski. Marchewki umyj, obierz i też pokrój w cienkie paski. Papryczkę chili i dymkę, umyj i drobno pokrój. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i pokrój w kostkę. Kolendrę umyj i posiekaj. Grubo posiekaj też pieprz syczuański.
Wymieszaj skrobię kukurydzianą, brązowy cukier, 4/5 wina ryżowego, ocet ryżowy i przyprawę MAGGI. Odstaw.
W woku lub na patelni rozgrzej 2/3 oleju sezamowego. Obsmaż mięso partiami i przełóż na talerz. Na tłuszczu krótko upraż pieprz syczuański. Dodaj paprykę, marchewkę, chili, czosnek i imbir. Smaż całość przez ok. 4 minuty.
Mieszankę przypraw wymieszaj z warzywami i duś przez chwilę. Dodaj paski mięsa oraz dymkę i wymieszaj. Tuż przed podaniem posyp kolendrą. Podawaj z ryżem i sałatką.
Niekompletny przepis
Jak robicie przepis to przeczytajcie go i spróbujcie sami go odtworzyć ze swoich wypocin!
DRAMAT