Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słoneczny jabłecznik to ciasto, które umili każde popołudnie. Ciasto składa się z trzech słonecznych warstw, które pięknie komponują się zarówno wizualnie, jak i smakowo. Puszysty biszkopt utrzymuje soczystą warstwę złożoną ze startych jabłek i Galaretki pomarańczowy smak WINIARY, a całość wieńczy delikatna chmurka delikatnej bitej śmietany.
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po trochu cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy aby masa jajeczna była bardzo puszysta i gęsta.
Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz po łyżce oleju, mieszamy a następnie wylewamy na dużą brytfankę i pieczemy na złoty kolor ok. 30 min w 180 st.
Jabłka ścieramy na grubych oczkach, wlewamy wodę i chwile rozparzamy pod przykryciem (ok. 15 min), wsypujemy 2 galaretki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody by napęczniała a następnie wlewamy do niej ok. 1 szk. wrzącej wody i dobrze rozpuszczamy. Zostawiamy do ostygnięcia (trzeba uważać bo szybko sztywnieje).
Bitą śmietanę ubijamy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do niej gęstniejącą ale płynną żelatynę i dobrze miksujemy.
Na przestudzony biszkopt wykładamy gęstniejącą masę jabłkową a na nią bitą śmietanę. Dekorujemy startą białą czekoladą.
(Brak tytułu)