Nasze przepisy to wyselekcjonowane dania, które świetnie nadadzą się zarówno, aby zjeść je z domownikami, jak i poczęstować nimi gości. Dzięki połączeniu idealnie dobranych składników oraz aromatycznych przypraw zachwycą każdego bez względu na wiek.
Dla wielu obiad wielkanocny tradycyjny nie istnieje bez mięsa. Z tego względu, pierwsza propozycja to aromatyczny kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą, czyli połączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesnością. Jeśli lubisz tego typu wariacje, z pewnością do gustu przypadnie Ci także pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami lub pieczony indyk w esencjonalnym sosie. A może zamiast odkrywania nowych smaków, wolisz sprawdzoną klasykę? Wówczas wypróbuj przepis na kaczkę pieczoną lub roladę z boczku.
W repertuarze pomysłów na obiad wielkanocny nie zabrakło także pomysłów dla tych, którzy cenią sobie tradycję, ale chcieliby także wypróbować trochę nowości. Jeśli jesteś taką osobą, do gustu może przypaść Ci delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej, szynka pieczona w sosie miodowo-musztardowym oraz szynka peklowana na ciepło i na zimno. Pozostałe przepisy, na które warto zwrócić uwagę to łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem, wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze oraz pieczona karkówka w miodzie i musztardzie. Choć przygotowanie powyższych posiłków zajmie Ci nieco czasu, to każda minuta jest tego warta, o czym przekonasz się, sięgając już po pierwszy kęs.
Przygotowując elegancki obiad wielkanocny, nie musisz spędzać długich godzin w kuchni. Nawet poświęcając mniej niż 1,5 godziny, jesteś w stanie przyrządzić coś, co zachwyci kubki smakowe wszystkich domowników. Pierwsza propozycja do pieczeń rzymska z warzywami, którą możesz zaserwować z ziemniakami, kaszami lub kluskami śląskimi. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapek. Jeśli masz mało czasu, możesz także zrobić pierś z indyka nadziewaną orzechami laskowymi i rozmarynem, owiniętą w szybkę parmeńską. A na koniec propozycja, którą wykonasz w mniej niż godzinę! Mowa o pieczonym łososiu z piekarnika z warzywami, który będzie doskonałą odskocznią od tradycyjnych potraw wielkanocnych.