Mięso marynuje się przede wszystkim po to, by nadać mu bardziej wyrazistego smaku. Podczas kilkugodzinnego marynowania odpowiednio dobrane przyprawy oraz tłuszcz mogą spokojnie wniknąć w strukturę mięsa, sprawiając, że po grillowaniu będzie ono aromatyczne, miękkie i soczyste. Ważne jest, aby podczas marynowania mięso w całości było pokryte marynatą, warto je także obracać co jakiś czas, by wszystkie składniki mogły równomiernie wniknąć do środka. Pamiętajmy także, że czas marynowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, lecz także od jego wielkości. Większe sztuki warto ponakłuwać nożem lub widelcem, co znacznie ułatwi wchłanianie przez nie marynaty, i chłodzić co najmniej dobę. Z kolei marynując mniejsze kawałki mięsa, warto zadbać o to, by były podobnej wielkości, dzięki czemu wciągną podobną ilość marynaty.
Co jeszcze warto wiedzieć o marynowaniu? Jeśli w zaprawie jest dużo ziół lub kawałków warzyw (np. plastry cebuli lub czosnku), wówczas przed grillowaniem należy je usunąć z powierzchni mięsa, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury mogą się przypalić, nadając potrawie nieprzyjemnego posmaku spalenizny. Oprócz ziół do marynowania używa się pokrojonych w plastry warzyw, oliwy, soku z cytryny, musztardy, keczupu, przypraw (estragon, tymianek, gorczyca, jałowiec, liście laurowe), a nawet alkoholi (wina, wiśniówki, piwa).
Aby mięso wieprzowe z grilla było miękki i soczyste, koniecznie powinno być podzielone na mniejsze części, np. plastry, i marynowane co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Do jednego z najchętniej grillowanych mięs wieprzowych należy karkówka, która dzięki obecności tłuszczu po upieczeniu jest krucha i soczysta. Jej smak doskonale podkreślają odpowiednie marynaty – słodkie (na bazie miodu) lub pikantne (z dodatkiem musztardy, czosnku). Ważnym składnikiem marynat do karkówki jest także keczup, tworzący na powierzchni pieczonego mięsa delikatną glazurę. Łagodny dodawany jest do marynat słodkich, a ostrzejszy (np. Ketchup pikantny WINIARY) znakomicie urozmaica smak karkówki, żeberek czy delikatnej polędwiczki.
Mięso kurczaka jest delikatne w smaku i nie wymaga długiego grillowania. Jednak warto dodać mu nieco pikanterii poprzez użycie odpowiedniej marynaty. Wyjątkowych walorów smakowych może nadać marynata z czosnkiem i curry przygotowana na bazie jogurtu. W zależności od naszego upodobania, mięso drobiowe można marynować tak, by nadać mu ostrego, słodkiego, kwaskowatego czy nawet egzotycznego smaku. Aby filety drobiowe wyszły soczyste i aromatyczne, należy je co najmniej kilka godzin trzymać w marynacie zrobionej np. z oleju, wina, tymianku, keczupu i przypraw. Wyśmienitym pomysłem na udaną wspólną biesiadę są grillowane skrzydełka w curry – aromatyczne, miękkie, ale z idealnie chrupiącą skórką. Olej sezamowy, imbir, czosnek i sok z limonki zawarte w marynacie nadają potrawie egzotycznego, lekko pikantnego smaku.
A jak przygotować idealną kaczkę z grilla? Najlepiej zacząć od nacięcia skórki piersi w skośną kratkę, a następnie natrzeć mięso marynatą ze skórki i soku pomarańczowego, czosnku, szalotki, imbiru, czerwonego wina oraz octu balsamicznego. Gdy kaczka odleży minimum 2 godziny, piersi wystarczy wytrzeć z marynaty i grillować z każdej strony, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.