Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Por, jabłko i marchewka. Razem stanowią źródło potasu, witaminy A w postaci betakarotenu, witaminy C, a także kwasu foliowego i błonnika. Doskonała propozycja dla miłośników nieco bardziej pikantnych smaków. Niezastąpiona podczas świątecznych obiadów, ale też jako dodatek do dań mięsnych na co dzień. Stanowi świetne rozwiązanie dla zabieganych. Jej przygotowanie ogranicza się właściwie tylko do pokrojenia i połączenia poszczególnych składników, a efekt przekracza wszelkie oczekiwania.
Ugotuj jajka, umyj jabłka, marchewkę i por, a następnie pokrój lub zetrzyj na tarce poszczególne składniki. Jajka w kostkę, a por w półplasterki. Wymieszaj je w dużej misce i dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY. Dopraw sałatkę solą i pieprzem według własnego uznania. Wierzch możesz ozdobić natką pietruszki. Smakuje od razu po przygotowaniu, jak i po schłodzeniu.
Podaj ją w ramach kolacji lub zaprezentuj jako element świątecznego śniadania. Doskonale nada się też jako pożywny lunch czy przekąska do pracy. Połączenie ostrego smaku pora z kwaskowatością jabłka czyni z niej idealną sałatkę do grilla. Nie powinno jej zabraknąć na żadnym szwedzkim stole, bez względu na to, czy jest to letnia impreza na świeżym powietrzu czy też karnawałowy bal w środku zimy.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Por dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, usuń zielone liście i pokrój w półplasterki.
Jajka obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Jabłka i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Wszystkie te składniki wrzuć do jednej miski, dodaj Majonez Dekoracyjny, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Włóż do lodówki do schłodzenia.
Sałatkę przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Iza