Choć czerwona fasola jest tradycyjnym składnikiem wielu dań kuchni meksykańskiej, to możemy z równym powodzeniem zastosować ją do swojskich, domowych sałatek. Jest łatwo dostępna, znajdziemy ją w puszkach na sklepowych półkach i właśnie w tej postaci najlepiej dodawać ją do sałatek. Wystarczy odsączyć z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą (by pozbyć się resztek zalewy) i już można przygotowywać sałatki z czerwoną fasolą – gdy sięgamy po konserwową, nie musimy jej dodatkowo moczyć czy gotować, a to duża oszczędność czasu, zwłaszcza że często zależy nam właśnie na szybkim przygotowaniu posiłku. Czerwoną fasolę znajdziemy czasem w konserwowych mieszankach, zwykle razem z kukurydzą i groszkiem. Jeśli te składniki również wchodzą w skład przepisu, możemy pokusić się o zakup mieszanki, jednak przy większych ilościach kupno poszczególnych warzyw osobno okaże się bardziej opłacalne.
Sałatka z czerwoną fasolą pozostawia dużą swobodę w doborze pozostałych składników. Fasola dobrze komponuje się z innymi warzywami – kukurydzą, groszkiem czy papryką. Tworzy wtedy kolorową kompozycję, bardzo apetyczną i zachęcającą do jedzenia. W przepisach często wykorzystuje się także żółty ser i ryby (najczęściej śledzie lub tuńczyka z puszki). Dobrym pomysłem jest również mieszanie czerwonej fasoli z innymi rodzajami fasoli.
Sałatka z czerwoną fasolą może być sałatką jarzynową, z dodatkiem innych warzyw, lub może zawierać mięso. W tym drugim przypadku są to często wspomniane ryby lub pokrojony w drobną kostkę kurczak, na przykład wędzony. Poza tym sałatka z czerwoną fasolą może mieć kompozycję zmieszaną albo warstwową. Warianty warstwowe prezentują się bardzo efektownie podawane w przezroczystych naczyniach, w których budowa sałatki jest widoczna.