Skrzydełka z kurczaka to okazja do kulinarnych szaleństw. Te cząstki, przez niektórych niedoceniane, przez innych zamieniane są w prawdziwą ucztę. Skrzydełka możemy kupić na wagę w sklepie mięsnym lub paczkowane w supermarkecie. Niektórzy zarzucają im niewielki stosunek mięsa do kości i skóry, co jest prawdą w zestawieniu z innymi częściami kurczaka, jednak to, co dla jednych stanowi wadę, dla drugich jest zaletą, ponieważ to okazja do chrupania spieczonej skórki, często pokrywanej glazurą, panierką, ziołami lub intensywnymi przyprawami. Wielość możliwości oraz prostota przygotowania sprawiają, że przepisy na skrzydełka cieszą się dużym powodzeniem. Sprawdź, jak zaskakująca może być to potrawa i wypróbuj któryś z naszych pomysłów już dziś!
Można je piec na grillu i w piekarniku, smażyć na patelni, w głębokim tłuszczu lub gotować. Często wykorzystuje się dwuetapowy proces przygotowywania tej części kurczaka. Na przykład najpierw gotuje się je przez chwilę, następnie panieruje i zanurza w gorącym oleju – albo piecze w piekarniku, by na koniec przesmażyć na patelni, pokrywając przy tym glazurą. Takie rozwiązania sprawiają, że mięso jest ugotowane, natomiast skórka chrupiąca. Istnieją też dziesiątki, jeśli nie setki sposobów na przyprawienie skrzydełek – na ostro, słodko, słodko-ostro, nawet na kwaśno. Wykańcza się je miodem, sosem sojowym, sokiem z cytryny i wieloma innymi składnikami. Podawać można też z różnymi dipami – majonezowym, ziołowym, barbecue, słodko-kwaśnym i wieloma innymi.
Domowe skrzydełka można podawać z ryżem, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, frytkami, zwykłym lub błyskawicznym makaronem, tostami z grilla albo świeżą, chrupiącą bagietką. Doskonale smakują z dodatkiem bukietu sałat, który przyrządzamy na ostro do mięsa w wersji słodkiej, a na słodko – do pikantnego mięsa, żeby się wszystko pysznie zrównoważyło.