Zapiekanka z szynką to jedna z ulubionych propozycji dla amatorów zapiekanek. I jedna z najbardziej uniwersalnych, bo zapiekankę z szynką możemy przygotować na różnych składnikach bazowych i z rozmaitymi dodatkami. Sprawdź nasze przepisy na zapiekanki z szynką, aby odkryć wszystkie możliwości zastosowania tego składnika.
Zapiekanki z pieczywa możesz przygotować, wykorzystując bagietki, półbagietki, bułki, a nawet kromki chleba. Wystarczy posmarować je pomidorowym sosem (a nawet samym keczupem), nałożyć na nie wybrane składniki, przykryć żółtym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na parę minut. W tym kontekście zapiekanka z szynką sprawdzi się idealnie – możesz wykorzystać dowolną szynkę i dodać do niej inne lubiane składniki – pomidory, paprykę, ogórki konserwowe i tak dalej. Lepiej tylko nie kłaść na taką zapiekankę szynki w dużych plastrach, bo ich brzegi mogą się unosić pod wpływem temperatury, mogą być też kłopotliwe w czasie jedzenia. Lepiej pokroić szynkę na mniejsze kawałki.
Makaronowa zapiekanka z szynką to kulinarna klasyka. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować makaron al dente, pokroić szynkę w kostkę (lub inny pożądany kształt), wymieszać składniki, zalać sosem na bazie śmietany, posypać startym serem i zapiec w piekarniku. Oczywiście w poszczególnych przepisach na zapiekankę z szynką i makronem mogą pojawić się także inne składniki, na przykład por, kalafior, pomidorki, szparagi i tym podobne. Sposób doprawiania sosu też może się różnić, dlatego warto samodzielnie wybrać przepis na zapiekankę z szynką, który będzie nam najbardziej odpowiadał.
Oprócz tych wersji możemy znaleźć także innego rodzaju zapiekanki z szynką – na przykład na bazie ryżu czy kaszy. Szynka jest uniwersalnym składnikiem, dobrze łączy się z różnymi dodatkami i bazami. Warto też sięgać po szynkę różnego typu, bo w zależności od sposobu przygotowania (gotowanie, pieczenie, wędzenie) może mieć odmienny smak i zmieniać smak całej zapiekanki z szynką.