Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mamy za sobą długi weekend majowy. Zaczął się sezon na grillowanie i wyjazdy piknikowe. Co prawda na razie temperatury niezbyt nas rozpieszczają, bo na Pomorzu jest zimno i wietrznie, ale udało się nam już zorganizować obiad na świeżym powietrzu… tuż za domem 🙂 Kilka dni temu urządziliśmy sobie mały piknik i zjedliśmy obiad na zielonej trawce.
Ugotowałam współgrającą z kolorem trawy zieloną zupę krem szparagową, którą przelałam do małych słoiczków. Jeden słoik idealnie pasował na jedną porcję zupy. Do koszyka piknikowego zapakowaliśmy też dwa rodzaje grzanek, które rewelacyjnie smakują z kremową zupą. Do tego typu zup polecam też: groszek ptysiowy lub domowe grzaneczki Agatki.
Słoiki świetnie się sprawdziły. Na dłuższy wyjazd można je zapakować w worek termiczny, który kupimy w większości sklepów spożywczych. Wówczas nasza zupa krem ze szparagów długo będzie ciepła.
Polecam też zupę na wynos, którą ugotowała Agatka : klik
Zobacz też
Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów
Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Szparagi myjemy i kroimy na małe kawałki. Główki szparagów odcinamy i odkładamy (ja swoje wykorzystałam do sałatki).
Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy pokrojone szparagi. Gotujemy pod przykryciem.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej ziołowy z czosnkiem (lub zwykły olej z 1 ząbkiem czosnku) i wrzucamy cebulę, a następnie smażymy na złoty kolor. Dodajemy ją do gotujących się szparagów.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą selerową i kozieradką.
Ugotowaną zupę odstawiamy i miksujemy blenderem jeszcze gorącą. Zabielamy śmietanką i dokładnie mieszamy.
Gotową zupę przelewamy do słoiczków i szczelnie zamykamy.
Podajemy z chrupiącymi grzaneczkami.