Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli tak jak ja uwielbiasz kulinarne eksperymenty, to zachęcam cię do przygotowywania zupy szczawiowej w zupełnie nowej odsłonie. Jako dodatek do tradycyjnej zupy polecam mleko kokosowe, które przełamuje charakterystyczny kwaskowy smak szczawiu i nadaje zupie aksamitną konsystencję. W efekcie zupa szczawiowa zyska zadziwiająco przenikające się smaki. Taka zupa szczawiowa to prawdziwie wiosenny przysmak!
Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z mleczkiem kokosowym:
Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą
Krem kalafiorowy z pesto rosso i filetem z makreli
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Warzywa obierz, umyj, umieść w garnku i zalej ok. 1,5 l wody.
Dodaj przyprawy – ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Gotowy wywar przecedź.
Liście szczawiu dokładnie umyj, odsącz i posiekaj (pozbaw je twardych szypułek).
Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szczaw kilka minut (podczas smażenia mocno się skurczy).
Podsmażony szczaw zmiksuj przy pomocy blendera i dodaj do gotującego się wywaru.
Do garnka dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Zestaw z ognia.
Zupę szczawiową podawaj z ulubionymi dodatkami, np. jajkiem w koszulce czy plasterkami wędzonego łososia.