Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz przekąski z efektem WOW? Nie przegap przepisu na babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym. Takiej przekąsce trudno się oprzeć. Nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też super smakuje. A co więcej, jej przygotowanie jest proste i szybkie – poradzą sobie z tym nawet początkujący kucharze.
Wystarczy, że wyłożysz formę lub pojedyncze foremki na muffinki kawałkami ciasta francuskiego, a na nim ułożysz połówki pomidorków koktajlowych. Jeśli chcesz, możesz doprawić je posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane babeczki piecz przez ok. 25 minut, aż ciast będzie zrumienione. Wyjmij je i wystudź. Gdy będą zimne, możesz nałożyć trochę Sosu Chrzanowego WINIARY, a na to kawałki wędzonego łososia i ponownie posiekany koperek (lub inne zioła, jeśli wolisz).
Tak przygotowane wytrawne babeczki możesz podawać swoim gościom. Świetnie sprawdzą się o każdej porze roku. Możesz je zjeść w domu lub zabrać ze sobą jako piknikową przekąskę lub małe co nieco np. w czasie imprezy w ogrodzie. Smacznego!
Przygotuj foremkę na muffinki lub na mini babeczki. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty odrobinę większe niż otwory w foremce. Foremkę posmaruj wybranym tłuszczem. W otworach na babeczki ułóż ciasto francuskie, tak aby jego rogi tworzyły brzegi babeczek. Dociśnij lekko ciasto do spodu foremki.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Na środku każdego ciasta ułóż po jednej połówce pomidorka przecięciem ku górze. Dodaj trochę posiekanego koperku. Dopraw solą i pieprzem.
Tak przygotowaną formę wstaw o rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz całość ok. 25-30 min (w zależności od wielkości foremki). Babeczki muszą być złociste i chrupiące. Po upieczeniu wystudź.
Do każdej „miseczki” z ciasta francuskiego nałóż Sos Chrzanowy WINIARY. Na wierzchu ułóż kawałki wędzonego łososia. Całość posyp posiekanym koperkiem.