Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli uwielbiacie barszcz biały lub żurek podawany na Wielkanoc tradycyjnie z białą kiełbasą, koniecznie powinniście wypróbować przepis na białe kiełbaski w cieście francuskim. Do ich przygotowania wykorzystajcie gotowe ciasto mrożone (ja tak właśnie zrobiłam), a ten pyszny dodatek do wielkanocnych zup będzie gotowy już w pół godziny. W tym przepisie nie ma żadnej zbędnej filozofii. Wystarczy dobrze rozgrzać piekarnik, a w tym czasie zawinąć białe kiełbaski w ciasto francuskie i pokroić je w mniejsze kawałki. A potem wszystko się zrobi samo, w gorącym piekarniku.
Białe kiełbaski w cieście francuskim pysznie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać z tartym chrzanem albo w towarzystwie zupy chrzanowej. W końcu Wielkanoc to nie tylko barszcz biały i żurek. Przy okazji podrzucam kilka przepisów na wielkanocne zupy, które możecie zaserwować w towarzystwie białych kiełbasek:
zupa chrzanowa
barszcz biały
żurek w chlebie
Z podanej ilości składników przygotujecie białe kiełbaski w cieście francuskim dla 4 osób.
Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C.
Na blacie kuchennym lub stolnicy rozkładamy rulon ciasta francuskiego. Dzielimy je w poprzek na 4 części. Na każdej układamy kiełbaskę i zawijamy ją w ciasto. Każdą kiełbaskę kroimy na kilka części.
Pokrojone kiełbaski zawinięte w ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmakowanej olejem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Kiełbaski wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz.
Kiełbaski podajemy z chrzanem do żurku lub barszczu białego.