Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Awokado kroimy na pół. Miąższ z połowy bez pestki przekładamy do wyższego naczynia, miksujemy na gładki krem z dodatkiem jogurtu greckiego. Drugą połowę awokado skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy do lodówki.
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do jogurtu.
Chłodnik doprawiamy sporą ilością soku z cytryny i szczyptą soli oraz szczyptą białego i czarnego pieprzu. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Przed podaniem chłodnika oddzielamy od drugiej połowy awokado skórkę, kroimy miąższ w paski. Chłodnik skrapiamy oliwą, podajemy z kawałkami awokado i zielonego ogórka oraz świeżymi listkami bazylii.