Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraki umyć, obrać, pokroić na połówki, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić.
W trakcie gotowania do buraków dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i octu.
W międzyczasie obrać ogórki, pokroić w małą kosteczkę. Rzodkiewki utrzeć na tarce lub pokroić w mniejsze kawałki. Koperek posiekać.
Jajka ugotować na półmiękko.
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone warzywa: ogórki, rzodkiewki i koperek. Całość zalać kefirem oraz jogurtami. Dodać kilka łyżek wywaru z buraków, łyżę soku z cytryny oraz szczyptę granulowanego czosnku. Schłodzić.
Chłodnik podawać z łyżką kwaśnej śmietany i ugotowanymi jajkami, udekorowany koperkiem.
Kujawiak