Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto olejowe z owocami to ciasto-marzenie, bo jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu!
Ciasto olejowe zawdzięcza swoją nazwę oczywiście olejowi. Użycie tego składnika sprawia, że po upieczeniu deser jest lekki, puszysty i odpowiednio wilgotny. Gdy prawidłowo przygotujesz przepis na ciasto olejowe, uzyskasz konsystencję przypominającą muffinki. To świetna wiadomość dla każdego, kto nie przepada za wypiekami, które są suche i twarde!
Jak przygotować ciasto olejowe?
Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy na formę, przykrywamy całość owocami i… pieczemy. Żeby wszystko wyszło tak, jak trzeba, pamiętaj, aby odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki jajka i mleko, a piekarnik nagrzać do właściwej temperatury. Ciasto olejowe z owocami jest idealne latem, kiedy sezon na świeże owoce w pełni. Dobrze smakuje także jesienią i zimą. Wówczas do przygotowania przepisu możesz wykorzystać owoce wyjęte z kompotu. Dzięki temu to także danie zero waste – jeśli trzeba, pomoże pozbyć się niepotrzebnych, miękkich owoców – przerabiając je na coś pysznego.
Piecz je zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na słodką przyjemność lub z wizytą wpadają niezapowiedziani goście. Szybkie ciasto olejowe może być także pyszną przekąską na podwieczorek albo dodatkiem do kosza piknikowego wypełnionego różnymi innymi specjałami. Jeśli potrzebujesz przynieść własne ciasto na szkolny kiermasz – także sprawdzi się idealnie. A dzieci mogą pomóc w przyrządzaniu. Ciasto olejowe – przepis uniwersalny i ponadczasowy – wykorzystasz na wiele różnych sposobów, a dzięki temu, że receptura jest prosta, będziesz piec taki przysmak naprawdę często. Może nawet stać się Twoim popisowym daniem niezależnie od okazji.
Olejowe ciasto będzie smakować trochę inaczej w zależności od tego, czy użyjesz wiśni, truskawek, malin. Możesz eksperymentować z różnymi owocami i porównywać rezultaty. Dzięki temu ten sam przepis nie stanie się nudny, ponieważ za każdym razem na nowo zaskoczy Twoich gości i domowników!
Jajka ubij z cukrami do białości, dodaj mleko, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
Przygotuj owoce, w zależności od tego, na jakie masz ochotę. Może to być kompot wiśniowy z braku świeżych owoców i taka mniej więcej ilość jest dobra, ale można dodać więcej niż w przepisie.
Ciasto wlej do formy. Owoce rozrzuć na cieście, można też bardziej regularnie je rozłożyć.
Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Można też piec nieco dłużej, około godziny, żeby ciasto było bardziej chrupiące. Generalnie piec należy do suchego patyczka, po 40 minutach można kontrolować ciasto co około 7 minut, jeśli nie ma pewności, czy już jest dobre.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Olejowe ciasto z owocami jest bardzo łatwe i szybkie. Idealne na lato, gdy masz dostęp do wielu sezonowych owoców.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Wieslawa