Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zamiast zwykłej kanapki na śniadanie – jaglanka o niezwykłych właściwościach. Kasza jaglana otrzymywana z łuskanego ziarna prosa to najzdrowsza z kasz. O jej właściwościach prozdrowotnych powiedziano już chyba wszystko. Nie pozostaje nic innego, jak włączyć ją na stałe do naszego menu. A można to zrobić wyjątkowo smacznie i od samego rana.
Kasza jaglana na mleku owsianym to nie tylko mnóstwo cennych witamin i minerałów (m.in. krzemu) ale także poranna porcja węglowodanów złożonych, które na długo zapewnią odpowiednią dawkę energii. Do jaglanki można dodać przeróżne sezonowe lub mrożone owoce, a także bakalie. Jak kto lubi, bo z jaglanką warto polubić się na dobre.
Kasza jaglana sprawdzi się nie tylko w zupie śniadaniowej. Zobacz też inne przepisy z kaszą jaglaną:
Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną
Bezglutenowy krupnik
Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną
Krem marchewkowo-jaglany z imbirem
Zupa owocowa z kaszą jaglaną
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa
Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną
Dowiedz się też więcej o kaszy jaglanej i o wszystkich kaszach, na zdrowie!
Zobacz też
Zobacz Owsianka z nasionami chia i mango
Zobacz Domowe musli z owocami na zupę śniadaniową
Zobacz Rozgrzewająca owsianka z czekoladą i pomarańczą
Zobacz Lekka owsianka budyniowa
Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię, prażymy, często mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Prażymy do momentu, aż poczujemy przyjemny wyraźny aromat.
Przesypujemy kaszę do sitka, przelewamy wrzątkiem, przekładamy kaszę do małego rondelka.
Dodajemy do kaszy szklankę mleka owsianego, szczyptę soli, przykrywamy pokrywką, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce jabłko i kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Zdejmujemy rondelek z kuchenki, dodajemy resztę mleka i miód, mieszamy.
Do jaglanki dodajemy szczyptę cynamonu, świeże owoce i bakalie.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!