Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Poszukujesz wyjątkowego przekąski wegetariańskiej, które będzie nie tylko sycące, ale przede wszystkim zdrowe? Koniecznie wypróbuj kalafior w panierce. Na szczęście przygotowanie takiego dania jest wyjątkowo proste!
Kalafior w panierce na obiad
Kalafior w panierce to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Jest nie tylko smaczne, ale zawiera również wiele istotnych składników mineralnych. Warzywo to jest bardzo zdrowe, a panierka nie zawiera wcale dużej ilości kalorii! Przygotowanie takiego dania zajmuje dosłownie kilkadziesiąt minut - w zależności od wyboru konkretnego przepisu.
Jak zrobić kalafiora w panierce?
Przepis na kalafior w panierce jest niezwykle prosty. Konieczne będzie ugotowanie różyczek kalafiora, a następnie obtoczenie ich we wcześniej przygotowanym cieście. Panierka może składać się z pokruszonych płatków kukurydzianych; warto do niej dodać także przyprawy. Szczególnie poleca się paprykę, czosnek oraz pieprz. Tak przygotowana panierka będzie doskonale chrupiąca i nada ugotowanemu wcześniej kalafiorowi wyjątkowego smaku. Po obtoczeniu wystarczy wrzucić kalafior w panierce na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Istnieje jeszcze opcja bardziej dietetyczna, którą również warto wypróbować!
Kalafior w panierce z piekarnika
Pieczenie kalafiora w panierce jest idealną opcją dla każdego, kto musi znacząco ograniczyć kalorie w swojej diecie. Jak zrobić kalafior w panierce w piekarniku? Konieczny będzie do tego raz jeszcze kalafior obtoczony w przygotowanej wcześniej panierce. Tym razem jednak nie umieszczamy go na rozgrzanym oleju, ale wkładamy do piekarnika! Temperatura wnętrza powinna wynosić około 220 stopni Celsjusza; przygotowany kalafior wystarczy piec przez dwadzieścia minut. Kalafior w panierce smażony, jak i pieczony, można podawać z dipem. Sos tego typu przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wystarczy bowiem przygotować szklankę jogurtu naturalnego i dodać do niego ulubione przyprawy - czosnek, paprykę albo doprawić musztardę czy majonez. Następnie należy wymieszać taki sos i jest już praktycznie gotowy! Przygotowanie kalafiora w panierce jest banalnie wręcz proste. Co ciekawe, danie to jest bardzo uniwersalne - może stanowić zarówno główny posiłek, jak i pomniejszą przekąskę na podwieczorek. Warto również nieco poeksperymentować w przygotowywaniu panierki oraz sosu. Można bowiem swobodnie wymieniać dodawane za każdym razem przyprawy, by znacząco zmienić smak tych dodatków. Zachęcamy do wypróbowania tego rewelacyjnego, a zarazem niezwykle prostego przepisu.
Kalafior pokroić w średniej wielkości różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.
Kalafior nie może być zbyt miękki. W miseczce rozbić jajka z dodatkiem soli.
Ugotowany kalafior ostudzić, różyczki zanurzać w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju do zrumienienia.