Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli podczas gotowania zabraknie Ci majonezu, możesz przyrządzić go samodzielnie. Potrzebujesz jajek, musztardy, octu, oleju i przypraw, a więc składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni. To, jaką gęstość będzie miał majonez domowej roboty i czym go przyprawisz, zależy tylko od Ciebie.
Trzeba pamiętać, że majonez własnej roboty będzie miał inne walory smakowe, wygląd i konsystencję niż produkt ze sklepu. Może być natomiast z powodzeniem użyty w tych przepisach, gdzie miesza się go z innymi składnikami - w sałatce jarzynowej albo ziemniaczanej czy w sałatce z tuńczyka.
Domowej roboty majonez ma także krótszy termin przydatności do spożycia. Zaleca się, żeby przechowywać go w lodówce nie dłużej niż 10-12 dni.
Chcąc zrobić majonez, możesz używać octu winnego albo cytryny, a znajdujący się na liście składników olej zamienić na oliwę. Jedynie żółtka jaj, musztarda, sól i pieprz to stałe składniki obecne w każdej recepturze.
Nawet jeśli do przygotowania używany jest zawsze ten sam przepis na majonez domowej roboty, efekt nie za każdym razem będzie taki sam. Już samo użycie jajek z innego źródła może sprawić, że wygląd masy będzie się różnił. Domowy majonez to produkt daleki od ideału, lecz w awaryjnej sytuacji może się przydać.
Majonez domowej roboty przepis, który warto znać, ale nie trzeba z niego korzystać. Jeśli zaopatrzysz się w odpowiednio duży zapas ulubionego majonezu, który jest gęsty i aksamitny, nie będziesz musieć szykować go własnymi siłami, a zaoszczędzony czas poświęcisz na delektowanie się ulubionymi potrawami... z majonezem! Łatwo sprawdzić różnicę między majonezem stworzonym tak, jak podaje przepis krok po kroku a tym, który zachwyci cię zawsze taką samą konsystencją i smakiem - dokładnie tak, jak lubisz.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Do miski lub pojemnika blendera ręcznego włóż żółtko, musztardę i sok z cytryny lub ocet winny. Wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki lub blendera ręcznego.
Powoli, cienkim strumieniem, zacznij dodawać olej, ciągle miksując (lub mieszając). Na początku dodawaj olej bardzo powoli, niemal kropla po kropli, aż masa zacznie się zagęszczać. Kontynuuj dodawanie oleju i miksowanie, aż cały olej zostanie wchłonięty i majonez osiągnie gęstą, kremową konsystencję. W razie potrzeby możesz zwiększyć ilość oleju do 300 ml.
Dopraw majonez solą i pieprzem do smaku. Jeśli majonez jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody, soku z cytryny lub octu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Gotowy majonez przełóż do szczelnego słoika i trzymaj w lodówce.
Mateusz