Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W dużej misce umieścić mleko, cukier, drożdże i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie do mieszanki dodać pozostałe składniki (resztę mąki, jajko, roztopione masło, sól śmietanę), dokładnie wymieszać całość za pomocą łyżki, a następnie wyrobić (kilka minut). Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na ok 30- 60 minut do podwojenia objętości.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 12 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki, lekko podsypując mąką. Bułki ułożyć na foremce aluminiowej do grilla lub papierze do pieczenia, zostawiając odstępy, aby mogły urosnąć. Przykryć ściereczką i zostawić na dodatkowe 15- 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem i piec na rozgrzanym grillu, najlepiej z zamkniętą górą. Gotowe bułki wyjąć z foremki i zostawić do przestudzenia.
W tym czasie położyć na grillu klopsiki Garden Gourmet. Grillować je przez kilka minut.
Po ostudzeniu bułeczek, rozcinamy je i nakładamy po 3 roślinne klopsiki Garden Gourmet. Dodajemy ogórka świeżego, sałatę, buraczki z grilla i polewamy moim ulubionym sosem czosnkowym WINIARY.