Mintaj to jedna z najpopularniejszych morskich ryb na polskich stołach. Ten kuzyn dorsza zawdzięcza swoją popularność znikomej ilości ości. To ryba delikatna w smaku, którą można przygotowywać na wiele sposobów. Sprawdzi się też jako
ryba po grecku. Do najbardziej popularnego i najbardziej smakowitego sposobu zalicza się jednak
mintaja w złocistej panierce. Ten sposób przyrządzania ryby przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym smakoszom! Dzięki śladowej ilości ości w filecie mintaj pomoże ci przekonać twoje pociechy do jedzenia większej ilości ryb, które są zbawienne dla rozwijającego się organizmu młodego człowieka.
Sprawdź nasz przepis na
mintaja w złocistej panierce! Przygotowanie go jest niezwykle proste. Jak to zrobić? Wystarczą ci jedynie 4 główne składniki — mintaj, bułka tarta, jajko i sól — oraz olej do usmażenia ryby. Filet z mintaja w panierce przygotowujemy z rozmrożonego przez noc fileta. Filety te należy dokładnie umyć i osuszyć, dzięki czemu będą się lepiej smażyć. Tak wyczyszczone filety obtaczamy na przemian w jajku i bułce tartej, po czym układamy na rozgrzanym tłuszczu. Najlepszy w tym przypadku będzie olej rzepakowy. Mintaj w panierce powinien być smażony do czasu, aż osiągnie apetyczny, rumiany kolor. Rybę smażymy z obydwu stron. Gotowe — dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz pyszny i wartościowy obiad w pół godziny. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku.
Do czego pasuje mintaj w złocistej panierce? Z czym najlepiej smakuje mintaj smażony w panierce? Ryba idealnie będzie się komponować z frytkami lub ziemniakami. Dobrym wyborem będą również młode ziemniaczki, oprószone koperkiem. Wszystkie ryby dorszowate smakują wyjątkowo dobrze w towarzystwie szpinaku, choć na pozór to połączenie może brzmieć dość ekstrawagancko. Dlatego, jeśli nie lubisz suchej ryby, możesz polać ją sosem ze szpinaku lub sosem koperkowym. Klasyczny sos do ryby zrobisz na szybko, w kubku, mieszając śmietanę, musztardę i sok z cytryny. Pamiętaj, aby doprawić sos przyprawami, np. pieprzem, solą i czosnkiem. Eleganckim podaniem mintaja w panierce będzie wybór młodych ziemniaków i sosu cytrynowo — maślanego, który podkreśli smak ryby. Sprawdź przepis WINIARY na sos cytrynowy do ryby.
Mintaja podajemy z surówką, najlepiej świeżą i skropioną sokiem z cytryny. Inne przykłady perfekcyjnych dodatków do mintaja w złocistej panierce to: surówka z kapusty (zwłaszcza kiszonej i lekko kwaskowej), surówka z marchewki, surówka z selera i surówka z pora. Sprawdź inne nasze propozycje surówek do ryb.