Cesarski omlet - niegdyś dostępny wyłącznie dla arystokracji, dziś może się znaleźć również na Twoim stole! Omlet po cesarsku, czyli Kaiserschmarrn to bardzo smaczna potrawa idealna na śniadanie. Szczególnie na weekend, gdy zamiast się gdzieś spieszyć, można w spokoju rozkoszować się jego delikatnym smakiem. Omlet na słodko jada się z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą. Można także spróbować wersji z musem jabłkowym lub powidłami śliwkowymi. Wiosną i latem najlepiej smakuje w towarzystwie owoców sezonowych - truskawek, jagód, malin czy borówek. Jego charakterystyczną cechą jest to, że zostaje podzielony na drobne części na patelni, jeszcze przed podaniem na stół. Dzięki temu nie trzeba poświęcać czasu na krojenie.
Puszysty omlet cesarski - lista składników
Omlet przygotowany z myślą o cesarzu nie różni się znacząco od innych podobnych przepisów, które już możesz znać. Obowiązują tu podobne zasady jak przy smażeniu racuchów albo naleśników. Pamiętaj, żeby wyjąć wcześniej z lodówki jajka oraz mleko. Jeśli będą zbyt zimne, potrawa nie wyjdzie idealna. Pamiętaj także, że do mieszania składników najlepsza będzie miska metalowa lub szklana. Przepis wymaga bardzo dokładnego mieszania składników. Można zrobić to ręcznie, jednak zadanie będzie dość trudne i czasochłonne. Zdecydowanie łatwiej będzie, jeśli użyjesz ręcznego blendera lub miksera.
Omlet cesarski: przepis na śniadania na bogato
Przepis na omlet cesarski warto zachować na specjalne okazje. Jeśli na co dzień w pośpiechu jadasz kanapki albo płatki z mlekiem, ta wyszukana potrawa może być sposobem na uczczenie czegoś ważnego. Przygotowując cesarski omlet, możesz zrobić niespodziankę drugiej połowie albo zaimponować dzieciom, które oczekują czasem jakiegoś urozmaicenia posiłków. Z łatwym przepisem poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania.
(Brak tytułu)