Bardzo prosty sposób na marynatę do piersi z indyka - wystarczy kostka rosołowa Rosół drobiowy WINIARY i świetny smak gwarantowany! Nie trzeba bawić się w kompozycje przyprawowe, więc to propozycja idealna dla kulinarnych laików. Choć nie tylko, bo smak tak zamarynowanego pieczonego indyka raczej każdemu przypadnie do gustu.
Pieczony filet z indyka zwróci uwagę każdego, kto przywiązuje znaczenie do jakości diety, zawartości tłuszczu i kalorii. Już sam fakt, że potrawę należy upiec, na nie usmażyć na głębokim tłuszczu, z łatwością przekona wiele osób. Opisywane danie może być szybkim obiadem w sytuacji, gdy w domu nie ma wyszukanych składników, a szkoda czasu na zakupy. Wszystko zrobisz, korzystając z podstawowych produktów!
Pierś indyka smaruje się tylko z wierzchu mieszanką oleju, Ziarenek Smaku i kostki rosołowej WINIARY. To sprawia, że drób jest bardzo aromatyczny. Kolejnym ważnym elementem przepisu jest pieczenie w rękawie. To niezawodny sposób na to, żeby indyk by miękki i soczysty. Tradycyjne pieczenie może doprowadzić do wysuszenia mięsa, jednak w tym przypadku foliowy rękaw skutecznie temu zapobiega.
Przyrządzone mięso można zjadać na ciepło - do obiadu, a także na zimno - do kanapki. Podczas pieczenia wytwarza się pyszny sos, który idealnie pasuje do posmarowania plastra mięsa na kromce pieczywa. Doskonałym dodatkiem do kanapki z pieczoną piersią indyka jest również prosta pasta jajeczna, np. z jajek i majonezu lub sosu chrzanowego i ziół (np. pietruszki, koperku, szczypiorku). Do indyka na kanapce będzie pasować także musztarda, sos chrzanowy albo odrobina żurawiny. Takie połączenie na śniadanie to znacznie atrakcyjniejsza opcja niż wędlina!
Pamiętaj, że jeśli spodoba Ci się taki pieczony filet z indyka, marynata może być wzbogacona o nowe składniki, gdy będziesz przygotowywać danie kolejny raz. Chcąc wzbogacić smak, możesz sięgnąć po sos sojowy, odrobinę miodu oraz tymianek. Nie bój się wymieszać z kostką rosołową innych dodatków. Do odważnych świat należy, więc nie miej obaw o to, że przepis nie wyjdzie. Warto eksperymentować, żeby zmodyfikować oryginalną recepturę zgodnie ze swoim gustem kulinarnym i z wyczuciem.
Sprawdź również te przepisy:
Długo pieczona łopatka wieprzowa
Szynka pieczona
Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym
Pieczona pierś z kurczaka z serem camembert