Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Po starciu posól całość, sól przyspieszy wydzielanie soku. Wymieszaj i zostaw na 30 minut. Warzywa odciśnij z nadmiaru soku i dodaj pozostałe składniki - jajko, posiekaną zieleninę, czosnek, pieprz i sól do smaku. Następnie wymieszaj całość z taką ilością mąki, żeby masa była gęsta - nie powinna być lejąca się.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, nałóż niewielkie porcje ciasta i smaż na rumiano z obu stron.
W między czasie przygotowuj dip. Jogurt naturalny połącz z majonezem, dodaj do smaku sok z cytryny, posiekaną świeżą miętę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.