Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości. Buraka ugotować oddzielnie.
Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, dodać sól, ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Filety śledziowe opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, odstawić na 2 godz.
Po tym czasie odlać wodę, filety osączyć, pokroić w grubszą kostkę.
Ugotowane warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka obrać ze skorupek, oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach żółtka jaj i białka. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić.
W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki: 1- śledzie, 2- cebula, 3 - majonez, 4- ziemniaki, oprószyć solą i pieprzem, 5-majonez, 6-buraki, 7-majonez, 8- żółtka jaj, 9- majonez, 10- białka jaj, 11-majonez.
Każdą warstwę sałatki oprószyć solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem, udekorować
Renata