Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki można kupić w naszym kraju przez cały rok, jednak tak zwane młode ziemniaki pojawiają się na przełomie maja i czerwca mają nieco inny smak i wygląd niż pozostałe. Są z reguły drobniejsze, a ich znakiem rozpoznawczym jest delikatna, łuszcząca się skórka. Młode ziemniaczki można po prostu zjeść w wersji gotowanej, z koperkiem - jako dodatek do mięs. Można też je upiec albo wrzucić na grill. Jednak znacznie bardziej oryginalnym sposobem na ich wykorzystanie jest sałatka z młodych ziemniaków i szparagów!
Pewnie znana jest ci sałatka ziemniaczana, w której miesza się kartofle z gotowanym jajkiem i majonezem, a do tego dodaje ogórki i cebulę. Taki przepis jest szeroko rozpowszechniony - tak samo jak sałatka jarzynowa. Chcemy jednak udowodnić, że można przygotować coś znacznie bardziej oryginalnego.
Już sam pomysł, żeby połączyć młode ziemniaki i zielone szparagi w jednym przepisie sprawia, że robi się ciekawie. Listę składników uzupełnia wędzony łosoś oraz czerwona cebula. Do dekoracji przydaje się świeża posiekany szczypiorek oraz kiełki.
Przyrządzanie tego specjału zaczyna się od ugotowania ziemniaków i zblanszowania szparagów - tak, żeby było miękkie, ale nie rozgotowane. Składniki kroi się na kawałki i łączy z pozostałymi dodatkami z listy, a na koniec dodaję sos majonezowy. Wtedy sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami jest kompletna.
Jeśli chcesz, w misce może znaleźć się także drobno posiekana rzodkiewka. W ten sposób w jednym przepisie można połączyć jeszcze więcej typowo wiosennych warzyw. Ze względu na ograniczoną dostępność składników, sałatka z młodych ziemniaczków i szparagów to przepis sezonowy. Jeśli przypadnie ci do gustu, warto przygotowywać go jak najczęściej - za kilka miesięcy już nie będzie okazji. Danie sprawdzi się jako lunch do pracy, lekka kolacja albo jako przystawka. Jeśli pogoda dopisze, można się cieszyć jedzeniem tego specjału na świeżym powietrzu - w pięknych okolicznościach przyrody smakuje jeszcze lepiej!
Młode ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie ostudź i pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości.
Zielone szparagi oczyść, odłam twarde końcówki i blanszuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Następnie przelej je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i pokrój na kawałki o długości około 4-5 cm.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Wędzonego łososia podziel na mniejsze kawałki lub paseczki.
W dużej misce wymieszaj ziemniaki, szparagi, czerwoną cebulę i kawałki łososia. Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i delikatnie wymieszaj składniki, tak aby wszystkie były równomiernie pokryte. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gotową sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem i kiełkami. Przepis na sałatkę z młodych ziemniaków jest gotowy. Smacznego!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!