Jeśli lubicie pyszne, sycące zapiekanki mięsno-warzywne, to ta propozycja z pewnością przypadnie Wam do gustu! Schab po cygańsku to proste w przygotowaniu, bardzo soczyste danie, które nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych i nie należy do czasochłonnych potraw. Jednocześnie bardzo dobrze się prezentuje i równie wyśmienicie smakuje! Wystarczy kilka podstawowych składników, by przyrządzić schab po cygańsku, który można serwować na co dzień, jak i na bardziej wykwintne okazje i okoliczności. Poniżej prezentujemy przepis na schab po cygańsku, który świetnie komponuje się z duszoną marchewką i cebulką!
Jak przyrządzić schab w sosie cygańskim?
Jak przygotować schab w sosie cygańskim? Na samym początku należy starannie wybrać mięso. Zbyt duża ilość przerostów może wpływać negatywnie na doznania degustacyjne, z kolei odrobina tłuszczyku będzie stanowić świetny nośnik smaku. Po wyborze mięsa czas na jego opłukanie zimną wodą i pokrojenie w plastry. Tak przygotowane kotlety na schab po cygańsku lekko rozbijamy, następnie oprószając do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie możemy zająć się przygotowaniem dodatków. Obieramy i kroimy cebulę w półkrążki, nie zapominając o marchewce, która w tym daniu będzie najlepiej smakować pokrojona w plasterki. Kolejno na tarce o dużych oczkach ścieramy ser żółty. Wszystkie składniki należy warstwami ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zaczynając od plasterków marchwi, kolejną kładąc na wierzch grubszą warstwę cebuli. Na nich z kolei umieszczamy plastry schabu i przykrywamy kolejną porcją pokrojonej marchewki i cebuli. Wierzch zapiekanki wieńczy starty ser i Majonez Dekoracyjny WINIARY, dzięki któremu schab po cygańsku nabiera bardziej kremowego smaku.
Świetna alternatywa dla klasycznego schabu po cygańsku!
Schab po cygańsku z warzywami serwowany w formie zapiekanki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około dwie godziny. Po tym czasie warto zdjąć przykrywkę z naczynia żaroodpornego i piec jeszcze przez pół godziny. Schab po cygańsku przygotowany w ten sposób będzie nie tylko soczysty - wierzchnia warstwa sera z majonezem ulegnie delikatnemu przypieczeniu, dzięki czemu zapiekanka będzie łączyć delikatność rozpływającego się w ustach mięsa z lekko chrupiącym wykończeniem. Prezentowane danie będące świetną alternatywą dla klasycznego schabowego to opcja idealna dla osób zabieganych, które nie dysponują wolnym czasem na przyrządzanie skomplikowanych i wymagających dań. Schab po cygańsku to sycące danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających koneserów dobrego smaku!
Katarzyna