Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dorsz bałtycki to gatunek słonowodnej ryby występującej w Bałtyku. Uważany jest wręcz za króla tych wód. Ta drapieżna ryba potrafił osiągnąć nawet 1,5 metra długości, ale dziś rzadko już zdarzają się tak duże egzemplarze. Dorsze mają wydłużone, owalne w przekroju poprzecznym ciało. Ich głowa jest duża, szeroka, wręcz nieproporcjonalna do wielkości ciała. Pysk o charakterystycznym, zaostrzonym kształcie. W paszczy, jak na drapieżnika przystało, solidne uzębienie, zdecydowanie podkreślające drapieżny charakter ryby. Dorsz ma niezwykle smaczne, delikatne w smaku mięso. Ma ono lekko kremowy kolor, jest jędrne i zwarte. W wyniku obróbki termicznej dzieli się na charakterystyczne płatki. Ta wyjątkowo apetyczna ryba ma wielu miłośników. Można z niej przyrządzać rozmaite rybne dania, ale najsmaczniejszy jest dorsz smażony w panierce.
Dorsz to gatunek ryby, który występuje nie tylko w Bałtyku. Jego odmiany znaleźć można w Oceanie Atlantyckim, a także w Pacyfiku. Dania z niego przyrządzane serwowane są niemal w każdym zakątku świata. Dorsz to między innymi główny składnik angielskiego dania fish&chips, a w Portugalii - gwiazda wigilijnego stołu. W Polsce także przygotowuje się go na wiele sposobów. Dziś rybę tę przyrządzamy prosto, bo jak twierdzą niektórzy, tak właśnie smakuje najlepiej. Osuszone kawałki dorsza bałtyckiego posypujemy przyprawą z WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą. Po zamoczeniu dorsza w jajku i mące rybę smażymy na rozgrzanej patelni. Smażony dorsz bałtycki świetnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.
Aby dorsz smażony smakował wyśmienicie, potrzebna będzie świeża, wypatroszona ryba. Należy ją dokładnie umyć, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowaną rybę przyprawiamy. Najlepiej do tego celu nadaje się WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą. Delikatnie podkreśli ona smak dorsza i sprawi, że będzie on wyjątkowo smaczny. Rybę lekko oprószamy też pieprzem. Doda on nieco ostrości potrawie. Niezastąpionym dodatkiem będzie też sok z cytryny, którym należy skropić rybę. Tak przygotowanego dorsza moczymy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w mące. Ryba najlepiej smakuje smażona na głębokim oleju. Należy go więc rozgrzać na patelni, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę ułożyć w nim ryby. Dorsza smażymy przez kilka minut wpierw z jednej, a następnie z drugiej strony. Kiedy panierka będzie apetycznie rumiana, wyjmujemy rybę i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy Pomysłem na… WINIARY.
Rybę obtaczamy w jajku, a następnie w mące.
Smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny.