Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli mamy na myśli słoneczną Italię, to pierwsze skojarzenie, jakie pojawi się w naszej głowie, to smakowita i chrupiąca pizza z aromatycznymi sosami. Jednak chwilę później w naszych głowach pojawiają się także przeróżne makarony, podawane w towarzystwie kremowych sosów. Jednym z przykładów powinno być właśnie tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone, które tuż po ugotowaniu rozpływa się w ustach. Tagliatelle jest jednym z kultowych typów włoskiego makaronu. To grubsze i szersze nitki, które są jednocześnie znacznie bardziej sycące. Z kolei łosoś i serek mascarpone to również jedne z tych dodatków, które bardzo często stosowane są w kuchni włoskiej.
Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone - danie, które zawsze się sprawdzi!
Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone to danie unikalne i wykwintne. Połączenie aksamitnego, kremowego sosu z serka mascarpone, a także delikatnego mięsa łososia zadowoli podniebienie nawet najbardziej wymagających. Jest to więc idealna propozycja na romantyczną kolację we dwoje, ale także na rodzinny obiad w gronie najbliższych. Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone może być także idealnym daniem głównym w czasie okolicznych przyjęć czy spotkań biznesowych.
Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone - prosty i szybki przepis
Przygotowanie tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone jest wyjątkowo proste. Poradzi sobie z tym przepisem nawet kulinarny amator. Wystarczy ugotować makaron, a następnie przygotować na patelni sos z podsmażonymi kawałkami łososia. Całość wystarczy tylko delikatnie doprawić pieprzem i solą, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Przygotowanie tego wytwornego dania zajmie nam jedynie kilka minut!
Z czym podawać tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone?
Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone jest daniem kompletnym, które nie potrzebuje innych dodatków. Jednak, jeśli chcemy zadbać o jego prezencję, wówczas możemy to zrobić! Wierzch makaronu możemy posypać startym parmezanem, a dodatkowo ubarwić całość listkami bazylii. Dla dekoracji, możemy również wykorzystać grubo zmielony, czarny pieprz, który nada daniu jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone to danie, które najlepiej sprawdzi się w towarzystwie białego, musującego wina.
Filet z łososia kroimy na małe kawałki, lekko solimy.
Smażymy łososia przez chwilę na patelni.
Po 2-3 minutach dodajemy serek mascarpone i śmietanę. Gotujemy na MAŁYM ogniu ok 10 minut! Mieszamy.
Doprawiamy nasz sos szczyptą soli, pieprzem i curry.
Ugotowany makaron łączymy z sosem.