Jeśli masz ochotę na smakowite i sycące danie bezmięsne, to tortellini ze szpinakiem w sosie pomidorowo-śmietanowym będzie strzałem w dziesiątkę! Pyszne, miękkie tortellini ze szpinakiem wspaniale smakują z pomidorkami koktajlowymi oraz sosem zrobionym na bazie śmietany i koncentratu pomidorowego. Całość możesz udekorować świeżą bazylią, a dodatkowo posypać startym serem pecorino.
Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które od wieków goszczą na stołach w tamtejszych rejonach. Legendy głoszą, że inspiracją do ich powstania był... pępek! Tak, dobrze czytacie- pępek Lucrezii Borgia zainspirował pewnego karczmarza do stworzenia pierożków o podobnym kształcie. Zastanawia was pewnie, dlaczego akurat ta część ciała? Otóż karczmarz podglądał kobietę przez dziurkę od klucza, ale w słabym świetle widział tylko pępek. Inna legenda głosi, że inspiracją do kształtu pierożków był pępek bogini Wenus.
Przygotowanie tortellini w sosie pomidorowo-śmietanowym jest dziecinnie proste i szybkie. Potrzebne są nam do tego zamrożone tortellini, cebula, pomidory, śmietana i przyprawy- sól, pieprz, zioła. Najpierw musimy rozmrozić pierożki, które wyciągnęliśmy z zamrażarki. Wystarczy do tego patelnia z odrobiną wody. Na osobnej patelni należy zeszklić pokrojoną cebulę. Kiedy tortellini się gotują, możemy przygotować sos. Wystarczy rozprowadzić koncentrat pomidorowy w śmietance i doprawić do smaku. Po pewnym czasie od zagotowania się pierożków dodajemy cebulę, zalewamy sosem, a chwilę przed końcem gotowania wrzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe. Całe danie musimy przyprawić, aby nabrało charakterystycznego, włoskiego smaku. W tej roli idealnie sprawdzi się oregano oraz świeża bazylia. Nie można oczywiście zapomnieć o soli i pieprzu. Tarty ser będzie idealnym zwieńczeniem całego dania. Całość będzie zachwycać swoją delikatnością i smakiem. Być może to danie zainspiruje nas do stworzenia własnych pierożków? Potrzebne będą do tego mąka, sól i woda, czyli składniki na typowe ciasto makaronowe. Jednak dobranie odpowiednich proporcji i nauka zwijania pierożków wymaga dużo wprawy i samozaparcia.
Tortellini ze szpinakiem w sosie pomidorowo-śmietanowym to bardzo szybkie i proste danie. Jest ono idealne na wiele okazji- jako zwykły, rodzinny obiad, posiłek do pracy albo kolacja we dwoje. Do jego przygotowania nie potrzeba praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych i poradzi sobie z nim nawet osoba niedoświadczona w gotowaniu. Tortellini jest włoskim przysmakiem, którym każdy może cieszyć się w swoim domu każdego dnia. Smacznego!