Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Udka z patelni to danie, w którym główną rolę odgrywa pyszny i aromatycznie przyrządzony kurczak. Zachwyca ono smakiem każdego, kto zdecyduje się na przygotowanie tego prostego, szybkiego dania, które sprawdza się zarówno na co dzień, jak i wykwintny posiłek na każdą okazję. Udka pieczone na patelni w przyprawie do kurczaka to pomysł na wspaniale doprawione mięso drobiowe duszone w sosie z dodatkiem świeżej marchewki, pietruszki i selera. Rumiane, aromatyczne udka pieczone na patelni idealnie skomponują się z ulubioną surówką, świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami.
Udka z patelni - proste i szybkie danie na każdą okazję!
Udka z kurczaka na patelni to sposób na pyszne, w pełni wartościowe pod względem smaku i aromatu danie, które ze względu na popularność drobiu w codziennej diecie z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi smażonych, aczkolwiek świetnie doprawionych potraw. Chrupiące udka z kurczaka z patelni przygotuje zarówno zaprawiony w sztuce kulinarnej pasjonat gotowania, jak i amator, który dopiero rozpoczyna swoją przygodę z kulinarnymi eksperymentami.
Jak przyrządzić udka smażone na patelni?
Jak zrobić udka z kurczaka na patelni? Najlepiej postawić na ekologicznego kurczaka zagrodowego - z wolnego wybiegu. Istotnym i kluczowym elementem w przyrządzeniu tego dania jest jakość i świeżość mięsa. Należy zadbać o to, by jego powierzchnia nie była śliska, pokryta śluzem, a samo mięso pod naciskiem powracało do swojej pierwotnej formy. Aby udka prezentowały się wykwintnie, można po ich umyciu usunąć nadmiar skóry, by po przygotowaniu danie kusiło nie tylko aromatem, ale i miłą dla oka prezencją. Jeśli natomiast wybór i oporządzenie udek mamy za sobą, warto w pierwszej kolejności pokroić je na mniejsze porcje, dzieląc je na połowę. Powstałe w ten sposób pałeczki i podudzia po posypaniu solą, pieprzem i majerankiem nabiorą bardziej wyrazistego smaku. Tak przygotowane i doprawione porcje odstawiamy na kilka minut, pozwalając tym samym mięsu przesiąknąć aromatami przyprawy. W międzyczasie warto dokładnie oczyścić marchewki, selera i pietruszki ze skórki, a następnie podsmażyć na tej samej patelni.
Udka z kurczaka na patelni przysmażamy z obu stron na oleju rzepakowym, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z sosu pieczeniowego WINIARY i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 60 minut. Udka smażone na patelni będą miały przyjemną, bardzo delikatnie chrupiącą, aromatyczną skórkę, a powstały pod wpływem pieczenia sos nada całemu daniu wykwintnego smaku, świetnie komponującego się z ziemniakami, ryżem, surówką, pieczywem - wedle uznania! Jeśli dysponujemy dodatkowym czasem, można pokusić się o przygotowanie grillowanych warzyw, dzięki czemu udka z kurczaka na patelni z takim dodatkiem będą tworzyć niskokaloryczny, ale sycący posiłek. Smacznego!
Udka kroimy na połowę wtedy mamy pałki i podudzie posypujemy solą, pieprzem i majerankiem.
Mięso obsmażamy na patelni, aż się zarumieni, będzie to około 1,5 - 2 min z każdej strony. Następnie zdejmujemy z patelni na talerz.
Marchewki, selera i pietruszkę obieramy ze skórki. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy je na patelnię po mięsie. Podsmażamy ok.1,5 min do 2 min.
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy na nie mięso. Sos pieczeniowy WINIARY rozpuszczamy w 300 ml zimnej wody i następnie polewamy nim mięso i warzywa. Przykrywamy i pieczemy przez 60 min. Następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze 10 min, by skórka mięsa była krucha i złocista.
Neomikambel
Nie jest jasno określone 😁
Natomiast piekła w 200 wyszło sztos ☑️