Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z czym kojarzy Ci się kuchnia amerykańska? To nie tylko hamburgery, czy hot dogi. To również żeberka na grilla. Co ciekawe, historia tej potrawy ma setki lat. Wszystko na dobrą sprawę zaczęło się natomiast na Karaibach. Historycy podają, że to hiszpańscy konkwistadorzy zapoczątkowali zwyczaj spożywania wieprzowiny na amerykańskim kontynencie, który był wówczas zamieszkiwany przez osadników pochodzących z rozmaitych regionów Europy. Warto wspomnieć także o Krzysztofie Kolumbie. To ten słynny podróżnik przywiózł pierwsze świnie na Kubę. Miało to miejsce w 1493 roku. Niecałe 40 lat potem Hernando de Soto założył na Florydzie premierową hodowlę tych zwierząt. Aktualnie ta potrawa jest szczególnie popularna właśnie w Stanach Zjednoczonych. Co ciekawe, funkcjonuje tam nawet pojęcie „pas BBQ”. Odnosi się ono zaś do obszaru, który składa się ze stanów, w których tradycje związane z przygotowywaniem żeberek z grilla są wyjątkowo silne.
Żeberka z grilla - kiedy można zdecydować się na to danie?
Tak naprawdę na rozmaite okazje. W końcu żeberka z grilla gazowego to potrawa bardzo uniwersalna. Nie da się ukryć, że opisywane danie szczególnie kojarzy się z sezonem grillowym. Nie ma jednak przeszkód, by je przygotować (dla siebie, rodziny lub znajomych) także w pozostałych okresach roku kalendarzowego. Nie musisz koniecznie decydować się na żeberka na grilla. Możesz je równie dobrze upiec w piekarniku. Należy dodać, że przepis na żeberka z grilla (zachęcamy do zapoznania się z nim) jest wyjątkowo prosty. Nie musisz być wybitnym domowym kucharzem, aby poradzić sobie z przyrządzeniem tej nieskomplikowanej potrawy. Co równie istotne, wszystko odbywa się bardzo szybko. Warto jednak odpowiednio wcześnie przygotować marynatę, a potem umieścić tam żeberka (najlepiej odstawić to potem do lodówki na całą noc). Wtedy potrawa będzie wyśmienicie smakowała!
Aromatyczna marynata gwarantuje niesamowity smak!
Połączenie m.in. ziół, czosnku, octu, oleju, pieprzu i starannie wyselekcjonowanego mięsa to gwarancja tego, że uczestnicy np. imprezy rodzinnej będą Cię prosić o dokładkę. O czym jeszcze nie wolno zapominać przygotowując żeberka z grilla? Przepis zakłada, że smak mięsa powinien być dodatkowo wzmocniony charakterną glazurą z oleju (albo oliwy), miodu, musztardy i sosu sojowego, którą należy nałożyć tuż przed grillowaniem. Jeśli to zrobisz, to danie wyjdzie rewelacyjnie!
Mięso pokrój wzdłuż kości na pojedyncze żeberka.
Wymieszaj po pół szklanki oleju i wody, ocet, posiekane lub przepuszczone przez praskę ząbki czosnku oraz zioła, sól i pieprz.
Do miski włóż pokrojone żeberka, zalej marynatą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Przygotuj glazurę: do miseczki wlej 3 łyżki oliwy bądź oleju, dodaj miód, musztardę, kilka kropel sosu sojowego i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli glazura jest zbyt gęsta lub nie daje się rozmieszać, dodaj trochę ciepłej wody. Żeberka najlepiej włóż do marynaty dzień wcześniej i pozostaw na całą noc.Dzięki temu mięso bardziej przesiąknie aromatem przypraw.
Żeberka ułóż na rozgrzanym grillu i systematycznie obracaj. Kiedy będą już miękkie, posmaruj obficie glazurą i pozostawić na grillu na ok. 5 min
Glazuruj pod sam koniec grillowania, gdyż cukier sprawia, że mięso może się przypalić.