Zupa grzybowa to jedna z tradycyjnych polskich zup. Jada się ją chętnie w całej Polsce, lecz najpopularniejsza jest ona na Mazowszu. Zakłada się, że to właśnie stamtąd pochodzi przepis na zupę z suszonych grzybów i że to mieszkańcy województwa mazowieckiego sprawili, że potrawa ta jest sławna w całym kraju. Od lat internauci spierają się, która zupa wigilijna bardziej pasuje do klimatu świątecznego- barszcz czy zupa grzybowa z suszonymi grzybami. Bez względu na wynik tego sporu, zupa ta nadaje się nie tylko na kolację wigilijną, ale także na sycący obiad czy rozgrzewający lunch. Istotą zupy grzybowej są oczywiście suszone grzyby. Najczęściej są obecne podgrzybki, pieczarki, borowiki i kurki. Dobrze jest zacząć przygotowywać potrawę dzień wcześniej. Grzyby należy namoczyć przez noc, aby osiągnęły pełnię smaku i wzbogaciły zupę swoim aromatem. Nie można wylewać wody użytej do moczenia- jest ona potrzebna do ugotowania grzybów następnego dnia.
Po całonocnym moczeniu grzybów, gotujemy je przez około 15 minut. Możemy również ugotować makaron. O szczegółach przygotowania podpowie nam instrukcja na opakowaniu. Możemy użyć jakiegokolwiek rodzaju makaronu, jednak najlepiej będą sprawdzać się świderki, rurki lub zwykła krajanka. Następnie, na pierwszy plan wchodzi bulion. Może być to wywar mięsno-warzywny lub z samych warzyw. Po doprowadzeniu go do wrzenia, dodajemy wywar grzybowy i gotujemy. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Zupę należy zagęścić śmietaną. Nada jej to kremowego charakteru, a my będziemy bardziej syci. Możemy dodać warzywa z wcześniej ugotowanego rosołu. Idealna będzie marchewka.
Zupa z suszonych grzybów może być istnym popisem kreatywności. Od ponad trzystu lat istnieje podział na zupy grzybowe kwaśne, które są z dodatkiem octu oraz na zupy grzybowe słodkie, do których octu się nie dodaje. W książkach kulinarnych sprzed ponad 300 lat istnieją zapisy, według których do takiej zupy można dodać wywar z buraków oraz podsmażane pierożki grzybowe. Niektórzy zaprawiają zupę grzybową zasmażką z mąki i masła. Zamiast makaronu z paczki, można samemu przygotować kluski. Są też osoby, które zamiast mącznego dodatku wolą kaszę jęczmienną lub pęczak.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole musi być odpowiednio doprawiona. Oprócz soli i pieprzu ważną rolę odgrywają zioła. Zielona pietruszka albo koperek nadadzą jej cudowny aromat. Kiedy zupa jest odpowiednio doprawiona, wystarczy wlać ją do miski, dodać makaron i zaprosić gości do stołu- chyba że już od dawna przy nim czekają, zwabieni do kuchni pięknym zapachem grzybów. Smacznego!