Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim jest niezwykle aromatyczna, właśnie za sprawą pieczonych warzyw, które nabierają też niezwykłego smaku. Upieczony fenkuł, zwany także koprem włoskim, pozbawiony jest swojego charakterystycznego anyżowego zapachu, można więc śmiało go wykorzystać do przygotowania tej zupy, nawet jeśli nie jest się wielbicielem anyżu. Zupę przygotowałam na Bulionie warzywnym WINIARY o wyrazistym smaku włoszczyzny, dzięki któremu dodatkowo zyskała na aromacie. Zupa jest dość ostra dzięki dodatkowi chili. W wersji łagodniejszej można całkowicie zrezygnować z tej charakternej papryczki.
Dobra sycąca zupa krem z brokułów może być podana z różnymi chrupiącymi dodatkami, takimi jak grzanki czy groszek ptysiowy, ale nawet wtedy nie rezygnujcie z pozostawienia części różyczek brokuła i wykorzystania ich do dekoracji zupy.
Z brokuła nie usuwajmy łodygi, bo ma wiele cennych składników (więcej, niż kwiatostany). Można ją obrać, pokroić w kostkę i upiec razem z kwiatami brokuła. Podobnie postępuje przygotowując inne zupy ze świeżymi brokułami. Smacznego :)
Z podanej ilości otrzymamy 6 porcji zupy.
Reszta słodkiej śmietanki przyda się do:
Zupa borowikowa z pieczonym dorszem
Kremowa zupa pieczarkowa
Barszcz grzybowy na zakwasie
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi
Zobacz też
Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną
Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami
Brokuła myjemy, osuszamy, dzielimy na różyczki. Łodygę cienko obieramy, kroimy w kostkę.
Koper włoski myjemy, kroimy w paski, pomijając głąb.
Por dokładnie płuczemy pomiędzy listkami, osuszamy, kroimy w półtalarki.
Przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy chili. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy 40 minut, w połowie czasu mieszamy.
Ząbki czosnku obieramy, kroimy na pół, dodajemy do pieczonych warzyw i pieczemy jeszcze 20 minut.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, pozostawiając część różyczek brokuła do dekoracji zupy na talerzach. Podlewamy gorącą wodą, zagotowujemy, dodajemy 2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY, gotujemy 1o minut.
Zupę blendujemy na krem. Dodajemy śmietankę, mieszamy.
Zupę podajemy z chrupiącymi różyczkami upieczonego brokuła i płatkami cheddara lub innego sera.