Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywne chłodniki doskonale nadają się na pierwsze danie w każdy gorący dzień, kiedy nikt nie myśli o gotowaniu, a każdy chce dobrze zjeść. Gęsty i aromatyczny chłodnik szpinakowy nie wymaga wcześniejszego duszenia szpinaku – wystarczy do po prostu posiekać, dodać pozostałe warzywa i zioła, zalać kefirem i jogurtem, doprawić i odstawić do przegryzienia smaków. Ten ostatni krok, czyli oczekiwanie, aż zupa szpinakowa będzie gotowa do jedzenia, jest najtrudniejszy! :) Smaczego!
Sprawdź też inne nasze przepisy na zupy ziołowe i zupy z ziołami:
Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem
Krem z papryki z rozmarynem
Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Warzywa myjemy. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce razem z rzodkiewką. Przekładamy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek i drobno posiekaną cebulkę.
Szpinak drobno siekamy (lub grubiej, według uznania), dodajemy do miski.
Dolewamy kefir, dodajemy jogurt, wciskamy ząbek czosnku, mieszamy.
Doprawiamy chłodnik solą morską, pieprzem i sokiem z cytryny.
Odstawiamy do lodówki „do przegryzienia” smaków.