Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kilka truskawek odkładamy do dekoracji. Resztę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier trzcinowy, szczyptę cynamonu i kardamonu, zagotowujemy.
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z truskawkami i ponownie doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Po zagotowaniu zestawiamy garnek z kuchenki. Zupę miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny i w razie konieczności cukrem trzcinowym.
Kromki chleba tostowego kroimy w kosteczkę.
Na patelni roztapiamy masło, rumienimy grzanki na złoty kolor.
Zupę podajemy z grzankami, kleksem śmietany, borówkami i truskawkami odłożonymi do dekoracji. Dekorujemy listkami świeżej mięty.