Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
Na patelni na lekko rozgrzanej oliwie dusimy cebulkę, dodajemy ziemniaki i pokrojoną w mniejsze części strączki fasolki, smażymy 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy warzywa wywarem, doprawiamy szczyptą soli, gotujemy 10 minut.
W tym czasie boczek kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na wytopionym tłuszczu. Dodajemy skwarki do zupy, tłuszcz pozostawiając na patelni. Gotujemy jeszcze chwilę, do miękkości warzyw.
Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną wcześniej rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Zupę ziemniaczaną doprawiamy białym pieprzem.
Zupę ziemniaczaną podajemy udekorowaną natką pietruszki, możemy dodać do każdego talerza po łyżce śmietany.