Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz, grzybowa, a może żurek? Ano, właśnie! Zwykle kojarzony ze świętami wielkanocnymi może stanowić doskonałą alternatywę również na wigilijnym stole. Żurek wigilijny oczywiście w wersji postnej – bez dodatku mięsa, ugotowany za to na esencjonalnym wywarze z jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów.
W ferworze świątecznych przygotowań nie mamy niestety zawsze czasu, aby zrobić wszystkie potrawy od samego początku samodzielnie. Jeśli tym roku w wigilię pracujesz i martwisz się, że na stole czegoś zabraknie, podpowiadamy sprawdzone, szybkie i co najważniejsze, smaczne rozwiązanie. Podczas gotowania zupy nieoceniony okaże się Żurek WINIARY. W składzie znajdziesz naturalne dodatki: cebulę, czosnek, majeranek, bez sztucznych barwników i ulepszaczy. Nie bój się skorzystać z małych ułatwień, dzięki którym zaoszczędzisz nieco energii do spożytkowania z najbliższymi :) Wrzuć na luz w te święta!
Na Twoim wigilijnym stole mogą pojawić się również:
Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci
Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna
Wigilijna zupa z suszu
Wigilijne paszteciki do barszczu
Marchewki, pietruszki, selera oraz cebulę obrać.
Pora dokładnie umyć, białą cześć przekroić na dwie lub trzy mniejsze części.
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody.
Dorzucić garść suszonych grzybów, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Gotować na małym ogniu przez ok. godzinę.
W międzyczasie, jajka ugotować na twardo.
Kiedy wywar nabierze aromatu, a warzywa będą miękkie należy go przecedzić.
Marchewki, odłożyć pokroić w paseczki – dodamy je na koniec do zupy.
Do przecedzonego bulionu dodać 2 opakowania Żurku WINIARY. Dokładnie wymieszać, gotować na niewielkim ogniu do zagotowania (od czasu do czasu mieszając).
Następnie do zupy dodać śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Żurek wigilijny podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kawałkami marchewki.