Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez żurku z białą kiełbasą i jajkiem. Uwielbiamy tę zupę, więc gotuję ją co najmniej kilka razy w roku. Zdecydowanie najbardziej smakuje nam klasyczna wersja żurku ugotowana na wędzonym boczku z biała kiełbasą, ziemniakami, suszonym majerankiem i gotowanym jajkiem, i taka właśnie jest ta wersja żurku, choć… gotowane jajka podałam w formie klopsików jajecznych, a ziemniaki upiekłam z odrobiną chrzanu. Zachowałam tradycyjne składniki, ale przygotowałam je w zupełnie nowy i równie pyszny sposób!
Mój synek zajadał się tym żurkiem. Stwierdził, że jest smacznie kwaśny jak zupa ogórkowa. Moje dziecko zaskakuje mnie każdego dnia, bo jeszcze jakiś czas temu moje ośmioletnie dziecko żywiło się jedynie rosołem, pomidorową i jarzynową z grzaneczkami, ale jego top lista zupowa rośnie w siłę, bo od zeszłego roku jest absolutnym fanem barszczu czerwonego z uszkami, zupy z brukwi na gęsinie i teraz też żurku, z czego bardzo się cieszę.
(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)
Smacznego :)
Polecam też inne sprawdzone przepisy na :
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Żurek w chlebie
Bułkę moczymy w mleku.
Jajka mielimy w maszynce do mielenia razem z odciśniętą bułką.
Dodajemy przyprawy i suszony szczypiorek oraz 1 łyżkę bułki tartej i wbijamy surowe jajko.
Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kuleczki, które panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony aż się lekko przyrumienią.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą, równą kostkę.
Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i wkładamy do niego ziemniaki.
Z cytryny wyciskamy sok i polewamy nim pokrojone ziemniaki. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy chrzan i ponownie mieszamy, aby rozprowadzić go w miarę równomiernie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 35-45 minut (do momentu aż ziemniaki będą miękkie).
Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody i wkładamy boczek oraz białą kiełbasę. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Gotujemy około 30 minut i wyjmujemy kiełbasę oraz boczek.
Do garnka wlewamy zakwas.
Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w paseczki i ponownie dodajemy do zupy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wsypujemy majeranek. Pod koniec zabielamy śmietanką.
Do miseczki nakładamy porcję ziemniaków i nalewamy żurek. Podajemy z klopsikami z jajek i świeżym szczypiorkiem.