Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Umyte ogórki przelej wrzątkiem po czym ułóż dosyć ciasno w słoiku na dnie którego wcześniej ułóż marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz cebulę pokrojoną w ‘piórka”.
Wodę i ocet wlej do rondelka i wrzuć wszystkie dodatki (gorczycę, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, cukier, sól, listek laurowy i nasiona kopru).
Tak przygotowaną zalewę zagotuj po czym odstaw do przestygnięcia tak, aby zalewa była ciepła (zalewa po spróbowaniu powinna być mocno winna i lekko słodka oraz aromatyczna od dodatków, których użyjesz – po prostu musi być smaczna).
Ciepłą zalewę wraz z dodatkami wlej do słoików z ogórkami i każdy mocno zakręć.
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Następnie słoiki wyjmij z wody i stawiaj odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Olaf