Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa powinny znaleźć się na talerzu za każdym razem, gdy jesz obiad. Trudno jednak za cały czas jeść to samo. Jeśli znudziła Cię marchewka z groszkiem, buraczki, mizeria czy surówka z kiszonej kapusty, warto poszukać innych rozwiązań. Sałatka z roszponki i rukoli to przepis, który może przypaść Ci do gustu. W Polsce najczęściej sięga się po sałatę lodową. Roszponka i rukola nie tylko smakuje inaczej, ale też inaczej wygląda dzięki drobniejszym listkom. Z tego powodu może stanowić powiew świeżości na stole zdominowanym przez tradycyjne potrawy.
Prosta sałatka z rukolą i roszponką to smaczny dodatek do obiadu, który przygotujesz w zaledwie 20 minut. Sałatkę tworzy się z dwóch rodzajów sałat, pomidorów i cebuli, a sekret jej smaku tkwi w sosie musztardowo-keczupowym. Nie jest to typowy winegret, a raczej coś oryginalnego, co zapada w pamięć.
Sałatkę z rukolą i roszponką jedz schłodzoną, bo tak smakuje najlepiej. Gdy poleży trochę w lodówce, pomidory puszczą sok, dzięki czemu osiągniesz jeszcze lepszy efekt. Sałatka z rukoli i roszponki do obiadu nadaje się idealnie, ale równie dobrze może być serwowana jako dodatek do grillowanych potraw na świeżym powietrzu albo pełnić rolę lekkiego drugiego śniadania. W przeciwieństwie do sałat z jogurtem czy śmietaną, ta kompozycja ma naprawdę wyrazisty smak, dzięki zastosowaniu octu, ketchupu i musztardy. Nawet dzieci mogą sięgnąć po dokładkę, gdy przekonają się, jakie to dobre!
Przepis na sałatkę z rukolą i roszponką ma też tę zaletę, że może być przygotowywany przez cały rok. Nie ma tu produktów sezonowych, a wszystkie składniki są łatwo dostępne. Jeśli chcesz wzbogacić jej smak, rozważ także dodanie kiełków albo drobno pokrojonej rzodkiewki.
Możesz także wypróbować inny przepis na sałatkę z roszponką.
Obie sałaty wymieszaj, dodać do nich przekrojone na cztery części pomidorki i pokrojone w piórka cebule.
Oprósz niewielką ilością soli i pieprzu do smaku.
Ocet wymieszaj z olejem, cukrem, musztardą i ketchupem. Tak powstanie pyszny sos, który jest wyróżnikiem tej sałatki.
Sosem polej sałatkę, wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj jako dodatek do obiadu.
Mag