Świąteczny żurek wcale nie musi być z dodatkiem gotowanych na twardo jajek i białej kiełbasy. Ugotowaną na wędzonych żeberkach i z dodatkiem zakwasu zupę można podawać z kawałkami obranej z ości, wędzonej makreli. Kwaskowaty żur w towarzystwie tłustej, aromatycznej ryby na pewno zaskoczy wszystkich gości i szybko stanie się hitem wielkanocnej uczty. Wędzoną makrelę możemy także dodać do barszczu białego, przyprawionego dużą ilością tartego chrzanu.
Wyśmienitym mięsem, świetnie nadającym się na wielkanocny stół, może być grillowana ryba (najlepiej łosoś lub panga) połączona z wyrazistym w smaku sosem chrzanowym przygotowanym z masła, bulionu, śmietany i dużej ilości tartego chrzanu. Najlepszą przystawką do tego eleganckiego dania będą gotowane zielone szparagi. Kawałki ryby oprószamy przed dodaniem odrobiną świeżo siekanego koperku.
Tę nietypową sałatkę przygotujemy dosłownie w kilka chwil. Opłukane i osuszone z solnej zalewy śledzie kroimy na paski i wrzucamy do miski. Dodajemy ser żółty, cebulę i szynkę pokrojone w kostkę. Na koniec przesypujemy odcedzoną kukurydzę konserwową. Całość łączymy z majonezem oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatka, w której znajduje się szynka i ryba, jest może zaskakującą, ale sprawdzoną i smaczną propozycją na wielkanocny stół.
Wielbiciele wędzonego łososia na pewno zachwycą się tą prostą, lecz efektowną przystawką, w której widać pomarańczowe kawałki ryby kontrastujące z zielenią awokado. Posiekanego łososia, żółtka z ugotowanych jaj i pokrojony w kostkę owoc łączymy ze sobą, przyprawiając odrobiną pieprzu. Sałatkę umieszczamy w otworach po żółtkach ugotowanych na twardo jaj. Każdą połówkę jajka faszerowaną łososiem układamy na niewielkim toście, podsmażonym wcześniej na maśle. Przystawkę dekorujemy całymi gałązkami kopru.
Plastry wędzonego łososia dają się łatwo rolować, dlatego też można je wykorzystać do przygotowania prostej i bardzo smacznej przystawki. Na środek każdego plastra wykładamy serek mascarpone lub kremowy, zmieszany z drobno posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, przyprawionym do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Świąteczne roladki łososiowe obwiązujemy gałązkami koperku lub szczypiorku i układamy na płaskim, podłużnym naczyniu.
Duże muszle makaronowe, nadziewane tuńczykiem, to wspaniałe danie, które równocześnie może być ciepłą przystawką. Ugotowane al dente muszle nadziewamy aromatycznym farszem z tuńczyka w oleju, startej mozzarelli, drobno posiekanej cebuli i przypraw. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym na warstwie sosu pomidorowego. Gotową potrawę podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika, oprószoną drobno startym serem cheddar i świeżą skrojoną natką pietruszki.
Na wielkanocnym stole, wśród licznych przystawek, nie może oczywiście zabraknąć sałatek. Ta z tuńczykiem jest wyrazista w smaku, a przygotowana w przezroczystym naczyniu prezentuje się wyjątkowo efektownie. W skład sałatki wchodzi kilka warstw z tuńczyka w oleju, drobno siekanej cebuli, majonezu, ogórków konserwowych, jajek, kukurydzy. Aby sałatka była bardziej sycąca, można dodać jeszcze warstwy gotowanego ryżu lub tartego żółtego sera. Wierzch potrawy dekorujemy warstwą ugotowanych na twardo i drobno startych żółtek oraz odrobiną świeżo posiekanego szczypiorku. Lekkostrawna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Może więc warto podczas tegorocznej Wielkanocy postawić na rybę?