To obowiązkowa pozycja, której nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. W niektórych regionach Polski do dziś dnia przygotowuje się tzw. święconkę, czyli rodzaj żuru z dużą ilością tartego chrzanu. Do potrawy zazwyczaj dodaje się wędzonkę oraz część składników z koszyczka wielkanocnego – ugotowane na twardo jaja, białą lub wiejską kiełbasę, kawałki szynki i przyprawy. W wielu domach podczas gotowania dodaje się także plasterki marchwi oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Tę niezwykłą zupę można serwować na talerzu lub w wydrążonym z miąższu, okrągłym chlebku. Jej wyjątkowy aromat często jest znakiem, że czas zacząć wspólne świętowanie.
W świątecznym menu nie może zabraknąć pieczeni. Warto na Wielkanoc przygotować szynkę lub schab z dodatkiem suszonych owoców np. śliwek i moreli. Aby wieprzowina zachowała soczystość i kruchość, najlepiej ją zamarynować w przyprawach co najmniej dwa dni przed obróbką termiczną, a potem zapiekać w specjalnym rękawie. Podsmażone dla zamknięcia porów mięso można także piec w garnku rzymskim. Przed włożeniem takiego garnka do piekarnika należy jego gliniane ściany i pokrywkę namoczyć w wodzie. Podczas pieczenia, garnek odda wilgoć do znajdującej się w środku potrawy, czyniąc ją wyjątkowo delikatną i aromatyczną.
Gotowane na twardo jajka oraz większość mięs i wędlin, przygotowanych na Wielkanoc, to potrawy, których smak doskonale podkreśla klasyczna ćwikła z chrzanem. Ugotowane i starte na drobnych oczkach buraczki czerwone, chrzan oraz przyprawy – tak niewiele trzeba, żeby stworzyć wyrazisty rodzaj surówki, będący ważną przystawką do świątecznych potraw. Jej smak można wzbogacić kminkiem, winem lub jabłkiem, jednak ta najprostsza wersja najczęściej gości na naszych stołach.
Ważną przystawką wśród świątecznych potraw są różnorodne pasztety. Można je przygotować niemal z każdego rodzaju mięs – od drobiowego, poprzez królicze, wieprzowe czy z dziczyzny. W ostatnich czasach coraz większym powodzeniem cieszą się również znakomite pasztety wegetariańskie, których głównym składnikiem są rośliny strączkowe oraz warzywa. Pasztety warto przygotować kilka dni przed świętami, a serwować w towarzystwie majonezu, chrzanu lub konfitury z żurawiny.
Smacznym dodatkiem do gotowanych na twardo jaj oraz wędlin będzie sałatka jarzynowa z majonezem. Jej klasyczną wersję z gotowanej marchwi, pietruszki selera, z dodatkiem konserwowej kukurydzy i zielonego groszku, warto przyrządzić około dwa dni wcześniej, żeby zdążyła się „przegryźć”. Na świątecznym stole, dla urozmaicenia, dobrze też postawić inne sałatki – warstwową z tuńczykiem, z ananasem i czerwoną fasolą albo z jajkiem i szynką.
Najlepszym i najbardziej popularnym deserem świątecznej uczty jest klasyczna baba wielkanocna. Niemal każda pani domu posiada swój własny przepis na ten specjał, przekazywany najczęściej z pokolenia na pokolenie. Może być puszysta drożdżowa lub spulchniona proszkiem do pieczenia, ale zawsze słodko pachnąca wanilią i śmietanką. Przygotowanie klasycznej babki zajmuje mało czasu – wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy, upiec i udekorować polewą, a już po godzinie mamy wyjątkowo aromatyczne i lubiane przez wszystkich ciasto.
Wielbiciele słodkości na pewno docenią inne wypieki przygotowane na Wielkanoc. Puszyste serniki, aromatyczne makowce czy tradycyjne mazurki (np. kajmakowy, bakaliowy, czekoladowy) to ciasta idealne do smakowania w gronie najbliższych nam osób. Jeśli chcemy mile zaskoczyć naszych gości, przygotujmy także baranka wielkanocnego z ciasta, który nie tylko pięknie udekoruje nasz stół, ale także nada całemu domowi radosnej i świątecznej atmosfery.